Könyv - Jóga új megvilágításban

A keddi jógás cikkhez kapcsolódva, ma könyvet is ebből a témából választottam. Alapvetően két opció volt, az egyik a Jóga szútrák Patanjalitól, a másik pedig Iyengar mester leghíresebb könyve a Jóga új megvilágításban. Nos olyan 1600 év telet el a két mű keletkezése között, de végül is nem ezalapján választottam. Mindkettő alapmű annak, aki jógával szeretne foglalkozni, de azért a szútrák az már egy keményebb dió. Ott nem ászanák (pózok) vannak bemutatva, hanem a filozófiát írja le, míg Iyengar is foglalkozik a filozófiával, de azért az ő könyve jóval gyakorlatiasabb. Nincs jóga oktató képzés, ahol ne ezzel a két könyvvel indítanának, ha még is, akkor nagyon rossz helyen vagytok. Szóval akit nagyon érdekel a jóga szellemisége az vágjon bele nyugodtan a szútrákba, aki "csak" egy könyvet szeretne, amiben hitelesen van leírva a pózok kivitelezése, annak a kék Iyengar könyvet javaslom.

481154.jpg

Van benne többek között 600 fénykép, ami bemutatja a testtartásokat, egy 300 hetes jóga tanfolyam programja, ír a lelki nyugalom kialakításának technikáiról, amit főleg légzés technikákkal ér el és még rengeteg dologról. Szóval az a lényeg, hogy nullától egészen nagyon haladó szintig leír mindent és részletesen be is mutatja képekkel. Iyengar könyvét én is forgatom, pedig elkötelezett ashtangás vagyok, ami kb olyan mintha zenében csak rockot szeretnék, de azért a Beatlesre elismerően csettintenék egyet, és örülnék ha megszólalna valahol. Kevesen tudják, de Sri K. Pattabhi Jois (az ashtanga megalkotója) és Iyengar együtt kezdték a saját irányzat kifejlesztését, de innentől ködös a történet és csak az biztos, hogy egy ponton szétváltak. Az elmúlt évszázad két legnagyobb jóga guruja együtt kezdett valami korszakalkotó dolog megalkotásába, hogy aztán egy helyett két irányzatot is kitaláljanak. 

iyengar.gif

Több ilyen sztorit is ismerek, ahol egy csoport ahova elméletileg tök "átlagos" (senki sem átlagos:P) gyerekek, felnőttek jelentkeztek, végül kitermel 2-3-4 korszakalkotóan új szellemiséget. Ilyenkor lehetne azt mondani, hogy hát nyilván nagyon jó volt a tanár, na de akkor a többi évfolyamból miért nem lesz egy sem? Miért van az, hogy a világklasszisok nagyon sokszor együtt kezdenek el valamit tanulni? Vagy lehet, ha egy valaki őstehetség az felhúzza a többit is? Nem hiszem. Szerintem roppant egyszerű a magyarázat. A hasonló a hasonlót vonzza, mert ez az élet rendje. Ha mi boldogok vagyunk és pozitívak, akkor sok jó élményt, kedves embert és pozitív történéseket fogunk bevonzani. Ha mi negatívak vagyunk, akkor éjjel nappal rossz dolgok fognak történni velünk, hogy aztán még igazolni is tudjuk a hozzáállásunkat. Mindenkinek van olyan ismerőse, akinek minden megoldásra van egy problémája. Hihetetlen de még a legpozitívabb képhez is oda tudnak kommentálni valami negatívot. És mi történik velük éjjel nappal? Valaki vagy átveri, vagy megcsalja, kibeszéli, őket. A negatív mindig a negatívot fogja vonzani a pozitív hozzáállás pedig mindig a kedvességet és a gyógyulást. Szerintem semmi más nem történt a két jóga mester esetében, minthogy volt két nagyon elkötelezett férfi, akik elhatározták, hogy ők megtanulják ezt a jóga dolgot, de nem csak úgy eléggé, és nem is csak kilencven százalékra, hanem száztízre. Itt nincs tehetség, a jóga az mindösszesen kitartás és gyakorlás. Ők pedig éjjel nappal gyakoroltak és ennyi. Ezután már törvényszerű volt a találkozásuk, hiszen mindig a velünk nagyjából egy szinten álló ember tud ösztönözni a legjobban és hát a hasonló a hasonlót húzza be, ugyebár. 

1st.jpg

Szóval tényleg érdemes megvenni a könyvet, nem véletlen esküszik rá az egész világ. Mindkét jóga mester valami olyasmit alkotott az előző században, amit valószínűleg 80-90 év alatt sem fogunk megugrani. Végezetül pedig álljon itt egy-két idézet Iyengar mestertől:

A test a templomod. Tartsd tisztán, hogy a lélek méltóképpen lakhasson benne.

 

A jóga az egyéni önvaló összekapcsolása az univerzális önvalóval.

 

A kifinomult, érett elme felülemelkedik a határokon és így túllép a hétköznapi látásmódon.

 

A tanítás művészetének kulcsa a tolerancia, a tanulás művészetének az alázat.

 

Az ászanák gyakorlása megtisztítja a testet a szennyeződésektől, erőt, szilárdságot, nyugalmat és tiszta elmét ad.

 

Az intellektuális elme, amely nincs kapcsolatban a szívvel – kultiválatlan elme.

 

Csak akkor tudunk a korlátaink fölé emelkedni, ha felismerjük őket.

 

A jóga az arany kulcs, amivel kinyithatjuk a békéhez, nyugalomhoz és örömhöz vezető utat.

 

A jóga egy tükör, amelyben belülről megpillanthatjuk önmagunkat.

 

Tartsd az elmédet nyugalomban és csendben, a testedet pedig aktívan.

Az ászanák elősegítik a személyiség átalakulását, azáltal, hogy a tudatosságot a testről a lélek felé viszik.
A testünk az íj és az ászanák a nyilak, amellyel elérjük a célt – a lelket.
(Sri K. Pattabhi Joissal és az ashtangával egy külön cikkben fogok úgyis foglalkozni.)