Könyv - Út A Nyugalomhoz

A heti téma a Buddhizmus, amiről itt írtam kedden egy összefoglaló cikket. Most a hozzá illeszkedő könyvet szeretném bemutatni, ez pedig az "Út a nyugalomhoz", Őszentsége XIV. Dalai Láma tollából. Sajnos már nem lehet kapni nyomtatott formában, de fent van Scribden, illetve Molyon is van még eladó használt példány. Ez a könyv minden napra tartogat egy kis szösszenetet, egy gondolatmenetet, amin elmélázhatunk nap közben. Érdemes ilyen könyvből többet is a polcon tartani szerintem, ami nem egybefüggő olvasmány, hanem minden nap meglep valamivel. Kimásolom pár kedvenc írásomat belőle, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy szinte az összes Dalai Láma könyv nagyon jó, itt találjátok a listát hozzájuk. 

Április 4. 

A nyugati tudományosságot és a keleti filozófiát azért kellene egymással egyesíteni (amit én lehetségesnek tartok), hogy megteremtsük általa a valóban teljes és felnőtt életet élő emberi lényt. Engem leginkább az érdekel, hogy mi van az anyagon és a tudaton túl, és mi tesz minket azzá, amik vagyunk. 

Május 11

A modern gazdaság nem ismeri az országhatárokat. Amikor a környezetről és annak tanulmányozásáról beszélünk, amikor az ózonrétegről van szó, az egyes ember, egy közösség, egy ország nem képes megoldani az ezek körül létező gondokat. A megoldás érdekében együtt kell működnünk. A jó kapcsolatok kialakításának alapja pedig itt is az önzetlenség, az együttérzés és a megbocsátás. 

Június 19.

A hit elűzi a kétséget, megszünteti bennünk a bizonytalanságot. Megszabadít minket a szenvedéstől, a nyugalom és a olsogság városába vezet. Távol tartja a szellem háborgását, zavarait, tisztává teszi az elmét. A hit féken tartja a büszkeséget, benne gyökerezik a tisztelet. Belőle származik a legfőbb szabadság, szellemi utazásaink legfőbb állomásai általa könnyedén elérhetők. olyan mint a kinyújtott kéz, mely összegyűjti számodra az erényeket. 

dalai-lama-1169298_1920.jpg

Július 15

Ha valaki elér egy bizonyos szintet gondolkodása és lelki habitusa kialakításában és megszilárdításában, annak számára már minden, ami történik vele életében, olyan, mintha az eddigi tanítás gyakorlati alkalmazása lenne. Minden eseményt, minden élményt, minden tapasztalatot a tanítás részeként fogad, és mindezek a tanulás további folyamatába illeszkednek nála. 

Augusztus 20.

Évszázadokon keresztül emberek milliói húztak óriási hasznot a különböző vallásokból. igen szerencsétlen dolog, hogy különféle egyházi méltóságok viszályt szítottak, megosztották az embereket, megzavarták a szellem munkáját. Ha tanulmányozzuk a különböző vallások tanításait, észrevesszük, hogy mindegyiknek a pozitív emberi tulajdonságok fejlesztése, az erényes ember nevelése az alapvető célja. Azt hiszem, ez elég ok arra, hogy tiszteletet érezzünk minden vallás iránt. 

Szeptember 2.

Vajon mi az élet célja? Ez a legkomolyabb kérdés, amelyet az ember feltehet magának. Ráadásul életünk minden pillanatának nagy kérdése. Nem tudom, hogy tudatosan, válaszra várva tesszük-e fel. Azt azonban tudom, hogy minden emberi lény születése pillanatától boldogságra vágyik, nem pedig szenvedésre. Ezen semmiféle körülmény és adottság nem változtat, sem anyagiak, sem az ideológiai vagy szellemi környezet, színvonal. Bárhol, bárkik legyünk is, emberi lényegünkből következik, hogy megelégedésre, nyugalomra vágyunk. Ezért olyan fontos feltárni a titkot, mi adhatja meg számunkra mindezt, mint a boldogság felső fokát. 

Október 15.

A buddhizmust alapvetően az emberközpontúság jellemzi. Megkísérli feltárni és megfogalmazni azokat a problémákat, amelyekkel életünk során találkozunk, és igyekszik megoldást, ellenszert találni rájuk. A világ legtöbb vallásával ellentétben a buddhizmus nem az isten fogalma körül vizsgálódik. Mindenkor az emberről beszél, és arról, hogy ez az ember miként érheti el a tökéletesség legfelsőbb fokát. 

barack-obama-1159790_1920.jpg

November 6.

Semmi sem fontosabb a gondolataink féken tartásánál. ügyelni kell az elme vad elefántjára, nehogy elszabaduljon, elkóboroljon. Csakis így őrizheti meg nyugalmát az ember, így kerülheti el, hogy kiszolgáltassa magát külső körülmények hatásának. Még ha eldugott remetelakban élünk is, ha gondolatainkat nem tartjuk folyamatosan szigorú felügyelet alatt, messzire kalandoznak. Még a teljes magányban is negatív érzések, rossz gondolatok seregei támadhatnak ránk.

December 24.

Ha sokat kényesztetjük magunkat, előbb-utóbb túlértékeljük minden adottásgunkat. Elhisszük magunkról, hogy rendkívül fontosak vagyunk, legfőbb vágyunk önmagunk boldogsága lesz, és az, hogy a körülmények, a dolgok állása mindig kedvező legyen számunkra. Még akkoris ezt áhítjuk, ha fogalmunk sincs, mit is kellene tenni mindezért. Valójában az önkényesztetés még soha senkit nem tett boldoggá. 

Január 9.

Fizikailag fejlett emberi lények vagyunk, de szellemileg fejletlenek, befejezetlenek. Az ember fizikai formája adott, a szellem képességeit ki kell fejleszteni, hogy ne tévedjünk ítéleteinkben. Senki nem garantálja szellemi kvalitásainkat. Mi magunk vagyunk a felelősek értük. A garancia pedig önfegyelmünk, önismeretünk és az a felismerés, hogy a harag hátra, a jóság előre visz. 

Február 2.

Az emberi boldogság és megelégedettség önmagunkból származik. Hiba lenne abban a hitben élni, hogy a pénz vagy a komputer teljes megynugvást adhat. 

Március 1.

Akár vallásos valaki, akár nem, akár hisz a reinkarnációban, akár nem, lehetetlen, hogy ne becsülje az emberi jóság és együttérzés megnyilvánulásait. 

Vasárnap egy nagyon jó filmet hozok a témáról, érdemes lesz megnézni. :)