Könyv - Tudatos Jelenlét Könnyedén

A csütörtöki meditácios cikkhez visszacsatolva, most egy olyan könyvet szeretnék bemutatni ami talán segíthet elindulni. Nem mindig adott az a lehetőség, hogy csili-vili tanfolyamokra járjunk, ilyenkor érdemes a témában egy két könyvet beszerezni, de természetesen a tanfolyam mellé is remek döntés. Én a Tiszteletreméltó dr. Khammai Dhammasami: Tudatos Jelenlét Könnyedén című könyvét szeretném most igazán röviden összefoglalni. 

A szerző buddhista meditációkat ír le, de végtelenül közérthetően és sallang nélkül. Ha csak a tartalomjegyzékre pillantunk rögtön láthatjuk, hogy az olvasó jártasságot szerezhet a: járó meditációba, a tudatos jelenlét meditációjában, a halálon való meditálásban, illetve többet között a vipassana meditációban is. A vipassanáról külön lehetne több blog bejegyzést írni, de itt egy rövid bemutatása:

A Vipassana - melynek jelentése: úgy látni a dolgokat, ahogy azok valójában vannak - India egyik legősibb meditációs technikája, amit több mint 2500 évvel ezelőtt univerzális bajok ellen szolgáló univerzális gyógyírként, mint az élet művészetét kezdték tanítani. A meditálók a gyakorlással fokozatosan elérik, hogy életüket úgy lássák ahogyan az van és nem úgy ahogy látni szeretnék. Kiegyensúlyozottságot, emelkedett egykedvűséget érnek el, amit az életben jelentkező nehéz helyzetekben is képesek lesznek fenntartani. Ennek megfelelően az olyan negatív viselkedési formák, mint feszültség, harag, irigység, félelem és türelmetlenség fokozatosan leépülnek és helyükbe olyan pozitív minőségek lépnek, mint kiegyensúlyozottság, nagyvonalúság, elfogadás és türelem.

Akit jobban érdekel ez a típus, az látogasson el a weboldalukra, ott minden részletet megtalál. Minden évben szerveznek két 10 napos elvonulást, ami ingyenes. Egyszer mindenképpen meg szeretném csinálni, de azért ahhoz még kicsinek érzem magam. (Csak, hogy tisztázzuk a 10 nap alatt nem szólalhatsz meg, nem olvashatsz, illetve nem koedukált ha jól tudom.) 

kepernyofoto_2019-02-12_12_47_21.png

Idézet a könyvből:

Négy Nemes Igazság létezik: a szenvedés, a szenvedés oka, a szenvedés megszüntetése és a szenvedés megszüntetéséhez vezető út. Az első, a Szenvedés Nemes Igazsága azt jelenti, hogy a szenvedés létezik a világban. Az aggodalom szenvedés. Az idegesség, az ellenállás, a frusztráció és a csalódottság szintén szenvedés. Általában nem szenvedésként tekintünk rájuk, hanem igazolni próbáljuk az éppen aktuális érzelmi állapotunkat, például az idegességünket. Igyekszünk másokat hibáztatni az idegességünk miatt ahelyett, hogy megértenénk és elfogadnánk azt. A szenvedés az élet elválaszthatatlan része. Amikor meditálunk, mindezt belátjuk. Elfogadjuk a szenvedést, és megpróbáljuk megérteni azt. A vipassana meditációban megpróbáljuk megérteni az Első Nemes Igazságot. Nem Buddháért tesszük, nem is a tanítóért, hanem azokért, akik meditálnak. A tapasztalatot nem tudjuk megosztani másokkal, de ha meditálunk, az meghatározza a külvilághoz fűződő viszonyunkat és a cselekedeteinket is. Ezért fontos, hogy meditáljunk.

Szóval összefoglalva, tényleg jó kis gyakorlati könyv, aki elkezdi nagyon hamar feladatokkal találja szembe magát és onnan már csak rajta múlik, hogy mennyit tesz bele. Meditálni egyébként minden nap kéne optimálisan, de persze az elején senki ne tűzzön ki lehetetlen elvárásokat, inkább figyelje meg, hogy amikor nem sikerült, miért nem? Mi vitte el az idejét ennyire és vajon megérte-e? Sose ostorozzuk magunkat ha nem megy, csak figyeljük meg és fogadjuk el. A könyv nagyon könnyen beszerezhető, mert még a Libriben is kapni, de azt hiszem ilyen buddhista központokban egy ezressel olcsóbb. Gyakorlásra fel! :))